TOTUL DESPRE VINUL MOLDOVENESC

V-ați întrebat vreodată ce fel de vin face Moldova sau pentru ce vin este faimoasă Moldova? Lăsați-ne să vă povestim. La Castel Mimi suntem mândri de vinurile pe care le facem acasă și în toată Moldova ca națiune.

CE VIN FACE MOLDOVA?

Moldova are 112.000 de hectare de viță de vie plantate cu peste 50 de tipuri de soiuri de struguri, dintre care 10% sunt soiuri locale, 17% sunt caucaziene, iar 73% sunt soiuri europene.

Soiurile locale includ Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră, Fetească Neagră, Plăvaie și Busuioacă Albă.

Soiurile introduse includ Chardonnay, Sauvignon blanc, Aligoté, Pinot gris, Pinot blanc, Riesling, Traminer, Muscat, Silvaner, Müller-Thurgau, Rkațiteli, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Malbec, Saperavi și Gamay.

Moldovan wine bottles. What wine does Moldova make/All about Moldovan wine
CE VIN I-A ADUS FAIMĂ MOLDOVEI?

Moldova este probabil cea mai cunoscută pentru Rară Neagră (soi de struguri roșii), Fetească Albă (soi de struguri albi) și Fetească Neagră (soi de struguri roșii). Aceste trei soiuri sunt toate originare din Moldova.

Aflați despre vinurile Castel Mimi.

Moldovan wine bottles. What wine does Moldova make/All about Moldovan wine
ISTORIA VINULUI MOLDOVENESC

Prima vițe de vie a fost atestată în Moldova cu 7.000 de ani î.Hr. Mai târziu, prin 3.000 î.Hr., vinul a început să fie folosit ca mijloc de schimb, când dacii l-au valorificat ca marfă. Nu numai că au băut vin, dar l-au și mâncat, păstrându-l în stare solidă în timpul iernii.

Cultura vinului în Moldova a evoluat grație coloniștilor greci și romani care au introdus noi tradiții.

În Evul Mediu, Moldova și-a continuat producția de vin și proprietarii de podgorii au condus țara. Viticultura a atins cel mai înalt nivel de dezvoltare în secolul al XV-lea, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Când Basarabia, vechea Moldovă, a fost alipită la Imperiul Rus, în 1812, vinificația a devenit preocuparea principală a aristocraților și a elitei rusești, permițând noi evoluții în vinificația moldovenească, care au văzut că aceasta a devenit prestigioasă și în Europa.

Deși Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, și revoluțiile au încetinit dezvoltarea vinificației în Moldova, pe vremea URSS-ului Moldova a devenit cel mai mare producător de vinuri.

Vinificația moldovenească a renăscut și s-a modernizat după ce Moldova și-a obținut independența în 1991. Industria vinului, în sfârșit în proprietate privată, s-a putut alinia la standardele internaționale, păstrând vechile tradiții.

Aflați despre rolul pe care l-a avut Castel Mimi în istoria producției de vin.

Old Moldovan wine bottles. What wine does Moldova make/All about Moldovan wine
ICE WINE MOLDOVENESC

Vinul de gheață este un tip de vin de desert produs din struguri care au înghețat pe butuc. Zaharurile și alte substanțe solide dizolvate nu îngheață, apa însă da, permițând apariția unui suc de struguri mai concentrat. Mustul este apoi presat din strugurii înghețați, rezultând o cantitate mai mică de vin mai concentrat, foarte dulce. La vinurile de gheață, înghețarea se produce înainte de fermentare, nu după aceea.

Aflați mai multe despre vinurile Castel Mimi Ice.

French oak barrels Moldova. What wine does Moldova make/All about Moldovan wine
FAPTE INTERESANTE DESPRE VINUL MOLDOVENESC

Moldovenilor le place să creadă că țara are un contur asemănător cu o grămadă de struguri aruncați pe hartă.

Moldova este o țară mică cu aproximativ 3,5 milioane de cetățeni, dar în jur de 250.000 de oameni își câștigă existența din vin.

Moldova are mai multă viță de vie pe cap de locuitor decât oriunde în lume – peste 7% din terenurile agricole!

Aflați mai multe fapte interesante despre vinul moldovenesc, cu Castel Mimi.

Moldovan wine bottles. What wine does Moldova make/All about Moldovan wine

Unde să guști și să cumperi

Tururi Vinicole Restaurant & bar Magazinul Nostru