Descoperă ISTORIA NEPOVESTITĂ
a vinurilor Castel MIMI
123 de ani într-o pagină
Vezi mai mult
Cu trei ani în urmă publicului din R. Moldova au devenit cunoscute vinurile mimí. Într-o perioadă scurtă de timp am reușit să ne găsim un loc de frunte în preferințele iubitorilor de vin. Povestea noastră începe mult mai devreme, cu 123 de ani în urmă. În 1893, Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei și persoana căreia îi consacrăm tot ce avem acum, plantează primii butași de viță-de-vie pe locul care urma să devină legendă peste ani.
Moldova de astăzi îi datorează lui Constantin Mimi soiul de viță-de-vie Aligote, care a fost adus din Franța și promovat cu insistență de el. Deși a trecut peste un secol de la fondare, vinăria lui Constantin Mimi și-a păstrat istoria și tradițiile care au consacrat-o. Născute în Bulboaca și trecute prin perioade distincte, vinurile lui Mimi au devenit mai bune, deceniu cu deceniu. Dragostea și munca pe care ultimul guvernator al Basarabiei a dedicat-o acestei vinării au făcut generațiile viitoare să-i păstreze intactă valoarea.
La 2 februarie 1868 la Chișinău în familia lui Alexandru Mimi și Aglaida Vacamei, ambii greci de origine, se naște Constantin Mimi.
 • La vârsta de 23 de ani, Constantin Mimi moștenește pământurile tatălui său.
 • O suprafață de peste 900 desetine de pământ aflate în preajma localității Bulboaca.
 • Constantin Mimi plantează primii butași de viță-de-vie pe moșia sa, acesta fiind anul când a început istoria de astăzi a vinurilor mimí.
 • Moldova de astăzi îi datorează lui Mimi soiul de viță-de-vie Aligote, care a fost adus din Franța și promovat cu insistență de el, ajungând în scurtă vreme foarte răspândit în aceste locuri.
Absolvește Școala Agricolă Superioară din Montepellier (Franța) unde timp de doi ani a studiat metodologia cultivării viței-de-vie și metodele franceze de producere a vinului.
 • În inima podgoriei sale, pe dealurile pitorești din localitatea Bulboaca, Mimi construiește un castel unic care îi poartă și astăzi numele - Castel Mimi.
 • Arhitectura castelului a fost preluată din practica franceză. Construit din două etaje și beton armat, ceea ce era o noutate pe atunci, castelul a fost considerat un edificiu modern nu doar din județul Bender, dar în toată Basarabia. Se consideră că acesta a fost primul chateau adevărat din Moldova.
 • Vinurile lui Mimi participă pentru prima dată la Expoziția Internațională de vinuri din Torino, Italia, unde concurează cu băuturile din toată Europa.
 • În această perioadă pe podgoria lui Constantin Mimi creșteau variate soiuri de struguri. Din cele peste 50.000 tufe de viță-de-vie, cel mai răspândit soi era Aligote.
 • Constantin Mimi devine guvernator al Basarabiei. Face parte din pleiada personalităţilor basarabene care au marcat, prin activitatea lor, destinul Basarabiei la începutul secolului XX.
 • Deține funcția de guvernator până la unirea cu România din 1918, devenind astfel ultimul guvernator al Basarabiei.
 • Carol al II-lea, Prințul moștenitor și viitor rege al României, în cadrul unei vizite la Cetatea Tighina, trece pe la podgoria și castelul lui C. Mimi aflat la 20 km apropiere.
 • În 1926 Constantin Mimi devine director în cadrul Băncii Naționale Române. Sursele istorice leagă această numire cu vizita de mai devreme a prințului Carol al II-lea la castel, ceea ce denotă o relație apropiată între cei doi.
 • Vila urbană a familiei Mimi de la intersecția străzilor București și S. Lazo devine sediu al Spitalului de copii, fiind atestată ulterior ca monument de arhitectură de însemnătate națională.
 • Vila din Chișinău în care Constantin Mimi și-a petrecut copilăria a fost renovată în anul 2008 devenind astfel unul din puținele monumente de istorie din capitală care au fost renovate.
În vâltoarea evenimentelor din această perioadă, peste 10 conducători au păstrat vinăria într-un continuu proces de dezvoltare.
Are loc un amplu proces de modernizare a fabricii, fiind dotată cu utilaje performante de producere a vinului, unice în R. Moldova.
Au început lucrările de restaurare a castelului moștenit de la Constantin Mimi, un castel renăscut dintr-o istorie de peste un secol. Acesta este unul din cele mai ample proiecte de restaurare din țara noastră.
 • La 119 ani de la fondare, pe 18 mai 2012, apar pe piață vinurile mimí. Într-o perioadă de doar 3 ani, noua colecție de vinuri a reușit să-și întărească numele fiind apreciată la mai multe concursuri internaționale.
 • Vinul Cabernet Sauvignon 2012 a primit medalia de argint la concursul internațional din Bruxelles (The Silver Medal – Concours Mondial de Bruxelles 2014) și medalia de aur la Concursul Internațional de Vinuri București 2014.
Astăzi reconstruim cu încredere Castelul Mimi și producem în continuare vinurile selecte ale ultimului guvernator al Basarabiei. Toate acestea sunt un omagiu adus gloriei de altădată a celui care a schimbat istoria Moldovei - Constantin Mimi.
Fii primul care află ce este nou la
Fii primul care află
ce este nou la
Castel MIMI
Felicitari, email-ul a fost inregistrat.
Adresa de email nu este valida


Povestește mai departe